16.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

СЕ ПРАЗНУВА ОТСЕКУВАЊЕТО НА ГЛАВАТА НА СВЕТИ ЈОВАН! Се верува дека не треба да се зема нож денес и не јадете ги овие овошја и зеленчуци, да не тргне СЕ’ на погрешно!

На 11 септември Православна црква и нејзините верници го одбележуваат обезглавувањето на Свети Јован Крстител, празник познат и како есенски Свети Јован или Јован Главоповедник. Денот кога Крстител бил маченик поминува во молитва, воздржување и строг пост. Не се работи напорна работа, ниту на терен, ниту дома.

Смртта на свети Јован се случила пред Велигден, а празнувањето на 11 септември е воспоставено затоа што на тој ден била осветена црквата изградена на неговиот гроб во Севастија од царот Константин и царицата Јелена.

Според православните обичаи, на денот кога се одбележува обезглавувањето на свети Јован Крстител, задолжително е да се пости и да се суши. Православните сметаат дека на овој ден не е соодветно да се јаде или пие ништо црвено, бидејќи потсетува на пролеаната крв на Јован. Денес не е соодветно ни да се подигне нож. Во некои региони се внимава и децата на овој ден да не јадат црвено овошје и зеленчук, домати, црвени јаболка.

Кај народот овој празник има долга традиција и спаѓа во групата на големи празници, кои особено се почитуваат. Се избегнува секаков вид на работа, и надвор и внатре во куќата. На овој ден целото семејство пости, а луѓето се собираат во храмовите на литургија.

Во некои делови од регионот се верува дека на овој ден од раката треба да се отстрани дури и црвен конец, кој според суеверието му носи среќа во другите денови на оној што го носи! Имено, според ова верување, никако не смеете да оставите врзан црвен врв, бидејќи од овој ден се ќе ви „тргне наопаку“!

Ирод Антипа, синот на Ирод Постариот, кој ги уби бебињата од Витлеем во времето на раѓањето на Исус Христос, бил владетел на Галилеја и Переја во времето на проповедањето на Исус Христос и Јован Крстител. Ирод беше оженет со ќерката на арапскиот принц Арета. Ирод ја протера својата законска жена и ја зеде за своја љубовница Иродијада, жената на неговиот брат Филип, кој сè уште беше жив.

Јован Крстител застанал против ова беззаконие и ги нападнал Ирод и Иродијада пред сите.

Владетелот не дозволи никој да зборува против него, Свети Јован набрзо се нашол во затвор. За време на забавата во неговиот двор во Себастија Галилејска, Салома, ќерката на Иродијада и Филип, танцувала пред гостите. Пијан Ирод, воодушевен од огнениот танц, и ветил на играорката дека ќе ѝ даде што и да побара, а таа, на убедување на мајка си, на послужавник ја побарала главата на Јован Крстител.

Ирод наредил Јован Крстител да го отсечат во затвор и да му ја донесат главата на послужавник. Учениците на Јован ноќе го зедоа телото на својот учител и го погребаа, а Иродијада со игла го прободе јазикот на Јован и му ја закопа главата на некое нечисто место.