10.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НАУКА

Откритие што менува сè: Научниците создадоа синтетички човечки ембриони без сперма и јајце клетки

Научниците развија ентитет кој многу наликува на раниот човечки ембрион, без употреба на сперма, јајце-клетки или утроби.

Тимот на Институтот Вајцман вели дека нивниот „модел на ембрион“, направен од матични клетки, изгледа како учебнички пример за вистински ембрион стар 14 дена.

Дури и ослободуваше хормони кои покажаа позитивен тест за бременост во лабораторија.

Амбицијата за моделите на ембриони е да се обезбеди етички начин за разбирање на најраните моменти од нашите животи.

Првите недели откако спермата ќе ја оплоди јајце клетката е период на драматични промени – од кластер на нејасни клетки до нешто што на крајот станува препознатливо на ултразвук.

Овој клучен период е главен извор на спонтан абортус и вродени дефекти, но е слабо разбран.

„Тоа е црна кутија и не е клише – нашето знаење е многу ограничено“, вели професорот Џејкоб Хана од Институтот за наука Вајцман.

Почетен материјал
Истражувањето на ембрионот е правно, етички и технички преполно. Но, сега постои поле кое брзо се развива што го имитира природниот развој на ембрионите.

Истражувањето, објавено во списанието Nature, го опишува израелскиот тим како првиот „целосен“ модел на ембрион кој ги имитира сите клучни структури кои се појавуваат во раниот ембрион.

„Ова е навистина учебничка слика на човечки ембрион од 14-тиот ден“, вели професорката Хана.

Наместо сперма и јајце клетка, почетен материјал беа наивните матични клетки, репрограмирани за да добијат потенцијал да станат каков било тип на ткиво во телото.

Потоа беа користени хемикалии за да се поттикнат овие матични клетки да станат четири типа на клетки пронајдени во најраните фази на човечкиот ембрион:

епибластните клетки, кои стануваат вистински ембрион (или фетус)
трофобластните клетки, кои стануваат плацентата

хипобластните клетки, кои стануваат потпорна жолчка кеса

екстраембрионски мезодермски клетки
Вкупно 120 од овие клетки беа измешани во прецизен сооднос, по што научниците застанаа и набљудуваа.

Како се прави ембрион
„Им давам голема заслуга на клетките. Мора да ја „направите“ вистинската мешавина и да ја имате вистинската средина по што започнува процесот“, вели професорката Хана.

„Тоа е неверојатен феномен.

На моделите на ембриони им беше дозволено да растат и да се развиваат додека не се споредат со 14-дневен ембрион по оплодувањето. Во многу земји ова е законска граница за нормално истражување на ембрионот.

Можете да видите како трофобластот, кој инаку би станал плацентата, го обвива ембрионот. Исто така, вклучува и шуплини, наречени празнини, кои се полнат со мајчината крв за да ги носат хранливите материи до бебето.

Тука е жолчката, која има некои од улогите на црниот дроб и бубрезите, и биламинарниот ембрионски диск, една од клучните карактеристики на оваа фаза на ембрионален развој.

Научниците се надеваат дека моделите на ембриони ќе им помогнат на научниците да објаснат како се појавуваат различни типови на клетки, да бидат сведоци на најраните чекори во градењето на органите на телото или да ги разберат наследни или генетски болести.

Оваа студија веќе покажува дека другите делови на ембрионот нема да се формираат освен ако раните клетки на плацентата не можат да го опкружат.

Се зборува дури и за подобрување на стапките на успех на ИВФ преку помагање да се разбере зошто некои ембриони не успеваат или со користење на модели за тестирање дали лековите се безбедни за време на бременоста.

Професорот Робин Ловел Беџ, кој го истражува развојот на ембриони во Институтот Френсис Крик, вели дека овие модели на ембриони „изгледаат доста добро“ и „изгледаат сосема нормално“.

„Мислам дека е добро, мислам дека е направено многу добро, сето тоа има смисла и јас сум прилично импресиониран од тоа“, вели тој.

Трудот, исто така, поставува прашања дали развојот на ембрионот може да се имитира надвор од 14-дневната фаза.

Ова не би било нелегално, дури и во ОК, бидејќи моделите на ембриони се правно различни од ембрионите.

„Некои ќе го поздрават ова – но на други нема да им се допадне“, вели професорот Ловел-Баџ.

Професорот Алфонсо Мартинез Ариас, од Одделот за експериментални и здравствени науки на Универзитетот Помпеу Фабра, рече дека тоа е „најважниот дел од истражувањето“.

„Работата за прв пат постигна верна конструкција на целосната структура [на човечки ембрион] од матични клетки“ во лабораторијата, рече тој, „отворајќи ја вратата за проучување на настаните што водат до формирање на човечкото план на телото“.

Истражувачите нагласуваат дека би било неетички, нелегално и всушност невозможно да се постигне бременост со користење на овие модели на ембриони. Спојувањето на 120 клетки оди подалеку од точката каде што ембрионот би можел успешно да се всади во слузницата на матката.