24. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Што не треба да јадете по 40-тата година: Вистинско време да исфрлите одредени намирници од исхраната

40-тиот роденден е голема пресвртница во животот кога станува збор за многу работи, вклучувајќи ја и исхраната. Нутриционистите тврдат дека ова е вистинскиот момент за исклучување на некои намирници од менито.

По 40-тиот роденден се гледаат последиците од бурната младост, но и дека здравите навики можат да ни помогнат да изгледаме одлично и да избегнеме проблеми со срцето, црниот дроб, зглобовите и вишокот килограми.

Можете да заборавите чипс и газирани сокови. Разновидна исхрана е неопходна за одржување на целиот организам во здрава состојба. За да го постигнете тоа мора да јадете грашок, грав, леќа, наут, житарки и млечни производи и неопходно е често да се консумира морска риба, печурки, грејпфрут, зелен зеленчук, хељда, ореви, брокула, но и куркума. и ким..

Важно да се пие што повеќе вода, бидејќи таа е таа што има клучна улога во работата на организмот. Освен вода, советува и конзумирање на билни чаеви.

Штетноста на брзата храна е голема бидејќи преработената и пржената храна, особено месото, предизвикува воспаление на црниот дроб, крвните садови и зглобовите. Сето ова доведува до проблеми со кожата, метаболизмот и зголемување на телесната тежина.

Што не треба да се јаде по 40-тата година?
Најважно е да се намали количината на шеќер.

Шеќерот е една од намирниците со висок гликемиски индекс. Го забрзува стареењето на мозокот, одлично „гориво“ за малигните клетки. Ги оштетува протеините на сврзното ткиво, кои ја стареат кожата, крвните садови и внатрешните органи. Дефинитивно мора да се откажете од соковите и колачите. Исто така, обидете се да го намалите белиот леб, тестенините, белиот ориз и житариците .