25.8 C
Скопје
1. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Препознајте ги навреме: Три болести кои често се погрешно дијагностицирани

Одредени болести дури и лекарите тешко ги препознаваат, што ја отежнува дијагнозата, а со тоа и лекувањето.

Додека некои здравствени состојби лесно се дијагностицираат врз основа на листа на специфични симптоми или дијагностички тестирања, други е потешко да се утврдат бидејќи имитираат други болести.

Лајмска болест
Лајмската болест е предизвикана од борелиа, бактерија од родот „Borelia Burgdorferi“, која може да преживее во различни ткива многу години и да предизвика хронична рекурентна болест, години по каснувањето од крлеж и акутната фаза на раната болест, чии симптоми се движат. во ткивата, имитирајќи разни болести.

Лајмската болест обично се појавува во фази кои може да се преклопуваат, додека некои луѓе ги немаат симптомите на типичната рана фаза. Се развива во три фази, а во зависност од стадиумот може да влијае на кожата, невролошкиот, мускулно-скелетниот и кардиоваскуларниот систем.

Почетните симптоми на раната фаза често наликуваат на оние на грипот: висока температура или чувство на топлина и треперење, главоболка, болки во мускулите и зглобовите, замор и губење на енергија, отечени лимфни јазли.

Сепак, тие се и симптоми на мултиплекс склероза, поради што овие две состојби честопати ги мешаат дури и лекарите. Лајмската болест ги споделува симптомите со неколку други состојби, вклучувајќи фибромијалгија и грип.

Апнеја при спиење
Терминот апнеја значи прекин на дишењето, па апнеја при спиење претставува група на нарушувања на спиењето во кои дишењето престанува на краток временски период. Иако престанокот на дишењето звучи прилично драматично, ова нарушување не е секогаш толку лесно да се препознае. Луѓето кои страдаат од апнеја при спиење обично не се свесни за симптомите кои се јавуваат за време на спиењето – ‘рчење, тешко дишење, гушење, ненадејно будење.

Лекарите често ја мешаат апнеја при спиење со депресија. Имено, лошото расположение е честа појава кај луѓето кои имаат проблеми со спиењето и страдаат од несоница, а токму тоа се случува најчесто кога имаме апнеја при спиење. Нивното лошо расположение буквално може да ги имитира симптомите на депресија, а најновата студија покажува дека приближно 73 проценти од пациентите со апнеја доживуваат симптоми на депресија.

Целијачна болест
Целијачната болест е хронична, автоимуна болест. Како резултат на патофизиолошката реакција на глутен, т.н ентеропатија – воспаление и оштетување на слузницата на тенкото црево – така што друго име за болеста е глутенска ентеропатија. Оваа болест погодува околу 1 процент од луѓето во светот, а епидемиолошките податоци покажуваат дека фреквенцијата се зголемува во последните години.

Иако може да изгледа едноставно да се дијагностицира целијачна болест, тоа е всушност неразбирлива болест која може да потрае од шест до 10 години за точно да се дијагностицира. Проблемот е што симптомите може да укажуваат на било кој друг гастроинтестинален проблем, пишува Кликс.

Бидејќи не постои вистински тест за синдром на нервозно дебело црево, тоа е најчеста погрешна дијагноза. Се проценува дека 83 отсто од луѓето имаат целијачна болест без да знаат за тоа.