16.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Дали и вие го правите ова: Многу возачи го намалуваат радиото кога ги паркираат своите автомобили за да „видат подобро“

Луѓето често се шегуваат дека го намалуваат радиото за да „подобро гледаат“ при паркирање, но всушност има многу добра и едноставна причина зошто го прават тоа.

Ако сте возач, голема е веројатноста да го намалите радиото пред паралелно паркирање или да извршите некои други маневри кои бараат поголемо внимание и прецизност. И покрај многуте шеги кои кружат на интернет на оваа тема, некои автомобили всушност автоматски ја намалуваат јачината на звукот на аудио системот при возење наназад или паркирање. Ако автомобилите ја немаат оваа функција, возачот често го прави тоа рачно.

Всушност се работи за концентрација, бидејќи луѓето имаат ограничени ментални ресурси кои можат да ги посветат на одредени задачи, а доколку слушаат музика, мозокот ќе сака и тоа да го „обработи“. Паркирањето на незгодно место е тешка задача за мозокот, а во тој случај менталното блокирање на музиката е тешко. Затоа, најдобро решение е да го намалите звукот. Тоа е истата причина зошто луѓето ја намалуваат јачината на звукот кога мислат дека се изгубени.

Сепак, видот на музика прави разлика. Според истражувањето спроведено пред неколку години, џезот и блузот се жанровите кои најчесто предизвикуваат несреќи поради одвраќање, додека класичната музика е најмалку ризична.

Капацитетот на мозокот е причината зошто користењето мобилен телефон додека возите е исклучително лоша идеја, а опремата без раце не е многу подобра идеја бидејќи секој разговор на телефон повеќе го одвлекува вниманието од разговорот со патникот затоа што тој го гледа патот напред. , знае кога возачот треба да се концентрира и престанува да зборува. Дополнително, патникот може да му укаже на возачот опасност која можеби не ја забележал бидејќи не е зафатен со возење, пишува Кликс.

Затоа, намалувањето на звукот на радиото има многу смисла кога станува збор за целосно фокусирање на возењето.