23.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

МОЛИТВАТА КОН Богородица СЕ СМЕТА ЗА НАЈМОЌНА: Се верува дека избавува од НЕПРАВДА, неволја и тага

Македонската православна црква и нејзините верници на 28 август го слават Успението на Пресвета Богородица или во народот познат како празникот Богородица.

Се верува дека Богородица поседува големи моќи – може да го здроби ѓаволот додека трепне, благословила жаба за да не се распадне кога умрела, по смртта оживеала и стигнала на деветтото небо.

Таа е заштитничка на целиот живот, особено на жените и мајките. Во случај на голема потреба прво се обраќаат кон Богородица. Нејзината икона може да се најде во секој дом на православните Срби.

Неизбежно е човек да се најде во тешки моменти во текот на својот живот. И Богородица во агонија го погледна својот син, ја доживеа најголемата болка што може да ја почувствува една мајка. Но, таа знаеше што е неправда, па ја доведоа таму да ги заштити праведниците и да го моли нејзиниот Син да му даде награда на секој што страда за правда.

И кога ќе се најдете во неволја, неправедно или депресивни поради некои настани во вашиот живот, прочитајте ја оваа молитва:

„Преподобна царица моја, Пресвета моја надеж, засолниште на сиромашните, заштитничка на патниците, помошник на оние кои се во беда и заштита на оние што злоупотребуваат. Види ја мојата неволја, види ја мојата мака. Од сите страни сум опкружен со искушенија. и нема кој да ме брани, Ти сам ми помагаш зашто сум немоќна Нахрани ме како странец, води ме како изгубен, исцели ме и спаси ме како безнадежен.

Немам друга помош, немам друга заштита, никаква утеха освен Тебе, Мајко на сите бедни и оптоварени. Затоа, погледни ме, грешен и очаен, покри ме со твојата Света Плаштаница за да се избавам од злата што ме опкружуваа и секогаш ќе го славам Твоето најславно име. „Амин!