21.8 C
Скопје
27. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Дали ја знаете разликата помеѓу црвената, жолтата и зелената пиперка? Оваа е најздрава

Во продавниците често забележуваме црвени, жолти и зелени пиперки, но ретко кој обрнува внимание на тоа дека нивните цени секогаш се разликуваат, понекогаш дури и значително. Сепак, причината не е во различни сорти, туку во фаза на зрелост. Сите пиперки се од иста сорта, а разликата во цената и квалитетот доаѓа од времето на бербата.

Прво се берат зелените пиперки, жолтите имаат малку повеќе време да созреат, додека црвените се целосно зрели. Поради различната фаза на зрелост, пиперките имаат различен вкус. Зелените често се свежи, сочни и малку горчливи, додека црвените се многу послатки во споредба со другите.

Освен вкусот, разликата во должината на созревањето влијае и на нутритивниот состав. Црвените пиперки се двојно побогати со витамини од зелените пиперки и содржат речиси девет пати повеќе бета-каротен. Поради различните методи на одгледување, цените варираат. Зелените пиперки се берат најрано и имаат најниска цена, жолтите се нешто поскапи, додека црвените се најскапи бидејќи бараат повеќе работа, вода и други ресурси во процесот на одгледување.

Бабура најмногу се користи поради богатството на витамин Ц, кој е четири пати повеќе отколку во портокалите.

Спонзорирано: