22.8 C
Скопје
29. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Подгответе се: Значително поскапуваат цигарите во Македонија

Како и секој први јули, така и оваа година поскапуваат цигарите.

Акцизата на секоја цигара секоја година се зголемува за 0,20 денари, односно 5 денари за кутија.

Така сега цигарите кои се продаваа 140 денари ќе се продаваат 145 денари од кутија. Некои од брендовите со пр стратегија ги зголемуваат цените на две години по 10 денари, па така можеби некој бренд во овој круг на поскапување веќе ја зголемил цената уште на почетокот на годинава, па така сега нема да има потреба да ја корегира својата цена.

Дури 40 отсто од македонските граѓани се пушачи, а многумина за жал се одлучуваат да ги заменат цигарите со електронски кои веќе за зол глас и тема на дискусија во многу земји.

Рекламирањето на цигарите е забрането, но чудно е тоа како државава дозволува рекламирање на електронски цигари кои исто така соддржат никотин и не смеат да ги користат лица под 18 години, а агресивно се продаваат на секој ќош во познатите трговски центри, туристички дестинации, настани… а се рекламираат онлајн и на телевизија. Centar.mk во следниот период ќе ја разработи темата со електронски цигари на македонскиот пазар.