Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МакедонијаИнтервјуВо тренд...

Ѓоргиоски: Маврово 365 се грижи за животната средина и за автентични искуства за посетителите на паркот

Маврово 365 e организација со свежа визија за развојот на туризмот во НП Маврово. Орагнизацијата става голем акцент на едукацијата и свеста на посетителите на паркот, давајќи им можност да направат одржлив избор и да го минимизираат нивното влијание врз животната средина. Преку нивните уникатни тури, тие им овозможуваат на гостите алтернативно искуство, подлабока поврзаност со природата и поголема благодарност за еколошкото значење на паркот. Севкупно, посветеноста на Mаврово365 на одржливост и одговорен туризам дава пример за зачувување на природните убавини притоа нудејќи им незаборавни искуства на туристите.

Рацин.мк разговараше со Владимир Ѓоргиоски, ко-основач на Маврово 365, организација посветена на промовирање на одржлив и еколошки туризам во НП Маврово и околината и лиценциран локален водич.

Можете ли да ги споделите со нас основните вредности и принципи кои ја поттикнуваат посветеноста на Маврово 365 за одржлив туризам во Националниот парк Маврово? Како овие вредности ги водат вашите деловни практики и процеси при креирање на нови понуди атрактивни за туристите?

Во Маврово 365, нашите основни вредности се фокусирани на грижата за животната средина, придонес и ангажман во заедницата и автентични искуства за посетителите на паркот. Ние веруваме во зачувување на природните убавини на Националниот парк Маврово за идните генерации, истовремено обезбедувајќи ја благосостојбата на локалнита заедница. Овие вредности ги водат нашите секојдневни активности и начинот на кој ги креираме нашите алтернативни туристички понуди. Во пракса се водиме по принципот “leave-no-trace”, што значи минимизирање на нашето влијание врз природната средина секогаш кога сме на тура со групите и оставање во иста или подобра состојба од онаа во која сме ја нашле. Тоа вклучува: движење со внимание низ шумата секогаш по трасирани патеки, правилно одлагање на отпадот, почитување на дивиот свет и нивните живеалишта, зачувување на природните ресурси, зачувување на убавината, интегритетот и еколошката рамнотежа на дестинациите што ги посетуваме преку, како и грижа и внимание кон другите посетители.

Нашите процеси на донесување одлуки даваат приоритет на одржливоста и одговорните туристички практики за да создадат позитивно влијание врз паркот и неговата околина, и да послужат за пример за останатите.

Националниот парк Маврово е познат по својот разновиден екосистем и природна убавина. На кој начин ктивностите, како што се планинарење, планинарење со снежници во зима (snowshoeing), кампинг во дивината на Маврово 365 имаат минимално влијание врз животната средина и живиот свет во паркот?

Зачувувањето на животната средина е врвен приоритет за Маврово365. Преземаме неколку мерки за да го минимизираме влијанието на нашите активности врз екосистемот на паркот. Нашите водичи се обучени да ги следат принципите Leave No Trace, осигурувајќи дека нашите гости лесно газат и ја почитуваат природната средина. Ние одржуваме одредени патеки за да го минимизираме нарушувањето на живеалиштето и обезбедуваме едукативни материјали за промовирање одговорно однесување. Дополнително, строго се придржуваме до регулативите на паркот и соработуваме со локалните власти за заштита за да останеме ажурирани за најдобрите практики.

Пештерата Шаркова Дупка звучи како фасцинантна атракција. Иако откриена пред повеќе од 5 децении, сега пештерата конечно е новитет во туристичката понуда на Национален парк Маврово. Како Маврово 365 ја балансира важноста за зачувување на природните убавини на пештерата со желбата да им се обезбеди на посетителите вредно и едукативно искуство?

Ненарушување на животот и убавината на пештерата Шаркова Дупка е од најголема важност за нас, како домаќини назначени од Националниот Парк Маврово. Спроведуваме низа мерки за да обезбедиме нејзина заштита притоа нудејќи им на посетителите незаборавно искуство. Посетите на пештерата се организирани во присуство на водич за ограничен број на посетители кои следат строги протоколи за движење во внатрешноста.

За да се спречи оштетување на деликатните формации и да се минимизираат нарушувањата на животот на организмите што живеат таму, се трудиме да останеме тивки и смирени кога сме внатре, недопирајќи ги пештерските украси. Исто така, даваме приоритет на едукацијата за време на турите, обезбедувајќи увид во геолошкото значење на пештерата и потребата за нејзино зачувување, поттикнувајќи чувство на поврзаност и почит кај посетителите.

Нѐ радува тоа што пештерата Шаркова Дупка сѐ почество ја посетуваат ученици од училиштата ширум земјава, и Еразмус учесници од сите краишта на Европа кои се во моментов на проекти за мобилност. Тоа што овие млади луѓе имаат прилика да го искусат и научат при посетата на Шаркова Дупка кај нив раѓа особено чувство на почит кон деликатноста на природата, и чувство на поврзаност со убавината на паркот.

Вклучувањето на заедницата често е од клучно значење за успехот на иницијативите за одржлив туризам. Како Маврово 365 соработува со локалните заедници и засегнатите страни за да обезбеди долгорочно зачувување на Националниот парк Маврово, истовремено поттикнувајќи го економскиот раст и зајакнувањето?

Силно веруваме во моќта на една активна заедницата, и Маврово сѐ повеќе заликува на една таква. Со Маврово365 активно соработуваме со малите локални бизниси и засегнатите страни за да обезбедиме долгорочно зачувување на паркот и промовирање на економскиот раст. Тесно соработуваме со локални туристички водичи, користејќи ја нивната експертиза и знаење за да ги подобриме искуствата на нашите гости. Добиваме производи и услуги од мали семејни стопанства кои ги промовираме пред нашите гости, поддржувајќи ја локалната економија.

Дополнително, ние се вклучуваме во образовни програми и иницијативи со училишта и организации од целата земја, за да ја подигнеме свеста за одржливите практики и да го поттикнеме чувството на гордост во паркот.

Неодамна бевме учесници и домаќини на настан организиран за сегашни и идни сопственици на сместувачки капацитети во руралните делови на Западен Балкан, потенцијални старт-ап бизниси, производители на прехранбени и традиционални занаетчиски производи и вработените во национални паркови од Македонија, Косово, Србија, Албанија и Црна Гора кои беа поканети да учествуваат во обука за рурално сместување „Интегрирање на прехранбени производи и услуги во туристичките понуди за сместување“.

За време на дводневниот настан и тренинг, учесниците имаа можност да дознаат за позитивните примери на сместувачки капацитет во НП Маврово, кои исто така обезбедуваат услуга – храна, како фарма која произведува млеко и млечни производи, туристички места за дегустација и продажба на локални производи, како се поврзуваат производителите на храна и рестораните, и како да се развијат стандарди за квалитет за производите или услугите кои ги нудат или имаат намера да ги нудат.

Тренингот беше организиран во рамки на регионалните проекти Regional Rural Development Standing Working Group (SWG RRD) за поддршка и економска диверзификација на руралните области во Југоисточна Европа SEDRA II – имплементиран од GIZ North Macedonia  и  Economic Development, Governance and Enterprise Growth Project  – имплементиран од USAID North Macedonia.

Едукацијата и свеста играат значајна улога во промовирањето на одржливи практики кај туристите. Како Маврово 365 ги едуцира и ангажира посетителите за важноста на одржливиот туризам и конкретните активности што можат да ги преземат за да го минимизираат нивното влијание врз животната средина?

Се согласуваме дека образованието и свеста се основни во промовирањето на одржливиот туризам. Mаврово 365 ги интегрира едукативните компоненти во сите активности и тури. Нашите водичи при секоја тура споделуваат информации за екологијата на паркот, истакнувајќи го значењето на сечиј индивидуален и институционален напор за зачувување. Ги нагласуваме и принципите Leave No Trace, охрабрувајќи ги посетителите да го минимизираат нивното влијание врз животната средина.

Преку интерактивни искуства и информативни материјали, ние се стремиме да ги поттикнеме гостите со знаење и алатки за да донесат информирани одлуки кои се усогласени со одржливите практики. На пример, нашите зимски тури не вклучуваат моторизирани возила, ратраци и квадови. Ние секогаш сме на страната на холистичко искуство и интеракција со природата. Ако се искачуваме во зима, во снежни услови на некои од врвовите на Бистра, како Сандакташ или Меденица, го правиме тоа пеш или со снежници (дрезги). На тој начин нашето присуство во дивината не остава негативни последици врз еко-системот.

извор Рацин.мк

Можеби ќе ве интересира…

Ковачевски-Шолц: Германија ја повтори силната поддршка за интеграцијата во ЕУ

На Самитот на Европската политичка заедница во Молдавија, премиерот Димитар Ковачевски се сретна со германскиот канцелар Олаф Шолц, кој ја повторил силната поддршка на Германија за интеграцијата на Северна Македонија… Прочитај повеќе

Судскиот Совет ќе расправа по индиции за судир на интереси во работата на Весна Дамева

Зоран БОЈАРОВСКИ Весна Дамева, член на Судскиот Совет и претседателка на ова тело од декември минатата година до 26 април годинава, кога беше разрешена од оваа должност, учествувала во постапки… Прочитај повеќе

Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ

Уживајте опуштено во долги телефонски разговори или во повеќе интернет со новата промотивна понуда на дополнителни припејд тарифи од МТЕЛ. Изберете помеѓу xtraTALK M со вклучени неограничени минути и СМС… Повеќе

АНАЛИЗА: Се очекува пад на цените на становите низ Скопје и внатрешноста на Македонија

Цената на квадратен метар станбена површина ќе се намалува. Напумпаните цени на становите во Скопје и внатрешноста се очекува да паднат, пред се поради намалената побарувачка, но и поевтинувањето на… Повеќе