Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

Спасовски со честитка до влашката заедница

Фејсбук статус на Оливер Спасовски, министер за внатрешни работи:

Почитувани припадници на влашката заедница,
Во свое и во име на МВР ви го честитам честит 23 Мај – Националниот ден на Власите, со желби за добро здравје и просперитет.

Денеска оддаваме признание на влашкиот народ за вековниот стремеж за зачувување и промовирање на својот сопствен јазик, култура и традиција, вткаени во нашето Едно општество за сите, дотолку повеќе збогатувајќи го мозаикот на различности на Република Северна Македонија.

Придонесот на влашката заедница во Македонија е од исклучително значење токму во најважните поглавја од нашата богата историја, како во заедничките историски борби за слобода, правда, независност и државност, така и денес во насока на унапредување на севкупниот општествен живот на земјата.

Мноштво истакнати личности Власи биле активно вклучени во политиката, уметноста, науката, културата, образованието и медицината. Притоа, секогаш споделувајќи ги вредностите на заедништвото, солидарноста и меѓусебната почит, како и прогресивните и иновативни идеи за подобар животен стандард на секој еден.

Така продолжуваме и во иднина, сплотени во различностите, но со иста цел – европеизација на општеството.
За многу години нека е 23 Мај, Националниот ден на Власите!

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест македонски проекти за унапредување на стручното образование

Шест најуспешни проекти од Северна Македонија се предложени за финансирање во вториот повик на Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ), со што се издвојуваат приближно 2,27 милиони евра за инвестиции во… Повеќе

Преку одржливо и органско производство на грозје и вино до зајакната позиција на македонската винска индустрија

Зајакнување на позициите на пазарите, градење препознатлив бренд со географска индикација и успешна трансформација кон органско производство се основите за успех на македонската винска индустрија. Ова се современите трендови во… Повеќе