Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

УКИМ да остане македонската научна ризница и стожер на македонскиот развој

УКИМ да остане македонската научна ризница и стожер на македонскиот развој, вели за Нова Македонија, Проф. д-р Атанас Кочов, кандидат за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

– Поттикнат од актуелната состојба на нашиот УКИМ, која заедно ја живееме и ја споделуваме, соочувајќи се со досега најголем пад на Шангајската листа, најнизок стандард на сите вработени, неопремени лаборатории, драстично намалување на бројот на студенти на УКИМ, одлив на млади и успешни кадри на странски универзитети, одлучив да поднесам пријава за изборниот циклус за позиција ректор во мандатниот период 2023-2026 година.
Сметам дека како ректор, заедно со целата академска заедница на УКИМ, сите заедно, како мотивиран тим, ќе се избориме нашиот УКИМ да биде еден и единствен стожер на нашата Македонија, да остане традиција и ризница на научната и академска елита, да биде столбот на високото образование, да биде мостот за инклузивен и одржлив развој, да создава успешни генерации студенти што ќе се гордеат со универзитетот на кој го стекнале своето образование. Потребно е заедно да се избориме да создадеме добри услови за да ги задржиме најуспешните млади кадри и да воспоставиме цврсти темели на соработка со сите стопански и општествени сектори за успешен општествено-економски развој на Македонија.
Мојата визија за УКИМ се темели на идејата за современ, отворен и истражувачки универзитет способен за справување со предизвиците во периодот што е пред нас.
Повеќе информации за мојата визија, мото и приоритети за работа како ректор, за професионалните достигнувања и приватниот живот, можете да најдете на мојата интернет-страница.
Отсекогаш се водам со девизата дека УКИМ бил и секогаш ќе биде наш, еден и единствен дом. Сите заедно, можеме многу повеќе за нашиот УКИМ, вели за Нова Македонија,Проф. д-р Атанас Кочов, кандидат за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Целото интервју прочитајте го на следниот линк.

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити

Две третини од испитаниците или 65,3 отсто изјавиле дека државата треба дополнително да ги регулира условите и начините за земање на брзи кеш кредити, додека 16,7 проценти сметаат дека за… Повеќе

Се стега обрачот околу скапите брзи кредити: Со нов закон нема да смеат да се наплаќаат астрономски камати и провизии

Во тек е процесот за носење на законските измени со кои максималната камата нема да смее да го надминува. Тоа значи доколку некој граѓанин зел 10.000 денари, максимум за камати… Повеќе