Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Бектеши на одбележувањето на Денот на метрологијата: Со инвестиции во нови лаборатории и технологии до подобар квалитет

Министерот за економија, Крешник Бектеши, денеска се обрати на настан по повод одбележување на Светскиот ден на метрологијата – 20 Мај, што го организира Бирото за метрологија.

„Во 2019 година беше набавена мобилната лабораторија за тестирање на квалитетот на горивата, која беше акредитирана на почетокот на 2020 година. Акредитирана е за 16 методи за тестирање бензин и дизел. Од акредитацијата, па сè до денес, Државниот пазарен инспекторат константно ја користи оваа лабораторија при контрола на домашниот пазар на течни горива. И во најкус можен рок на самото место се добиваат резултати од тестирањето на квалитетот на нафтата и нафтените деривати, што е од круцијално значење при вршење увоз и надзор на домашниот пазар. Поради неможноста на Државниот пазарен инспекторат да го контролира квалитетот на увезениот мазут во земјата, откога беше утврдено дека неквалитетен и опасен мазут се увезува во земјата, во 2021 година Владата го задолжи Бирото за метрологија да набави опрема за испитување на квалитетот на мазутот. Опремата беше набавена и акредитирана во рок од три месеци со седум мерни инструменти за тестирање повеќе од 10 параметри на мазутот, а во согласност со сите барања на стандардот МКС Б.Х2.430 за тестирање на квалитетот на мазутот и маслата за горење“, рече министерот.

Бектеши рече дека паралелно со развојот на гасоводните мрежи се јави и потребата за испитување и верификација на гасомери и електронски коректори на зафатнина на гас.

„Поради фактот што во Република Северна Македонија не постои лабораторија за испитување и верификација на гасомерите и електронските коректори на зафатнина на гас, Бирото за метрологија направи напори за формирање лабораторија за оцена на сообразност и верификација на наведените типови мерила. Имено, поради непостоење ваква лабораторија за испитување и верификација на гасомерите и електронските коректори на зафатнина на гас, сите мерни инструменти (гасомери) се верификуваа надвор од Република Северна Македонија во соодветни опремени и акредитирани лаборатории. Овие денови мерната опрема за верификација на гасомери се поставува во лабораторискиот центар на Бирото за метрологија и таа во целост ќе ги исполнува барањата на европските стандарди за оцена на сообразност и верификација на гасомери“, рече министерот.