13.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото Pixabay
ЗДРАВЈЕИЗБОР

Ова се шесте најопасни намирници кои никогаш не треба да ги готвите или подгревате во микробранова печка

Многу луѓе користат микробранова печка за да готват некои едноставни јадења или да ја подгреат храната. Но, колку и да е одличен овој уред за некои работи, не може да се користи за сета храна во нашата кујна. Всушност, во некои случаи може да биде многу опасно да се користи овој начин на готвење. Многу експерти за храна предупредуваат за одредени намирници кои никогаш не треба да ги ставате во микробранова печка.

1. Јајца во лушпа
Процесот на варење јајца навистина може да биде болен, а во изминатите неколку години на TikTok имаше многу идеи за тоа како да го направите тоа во микробранова печка.

Диететичарот, нутриционист и основач на Food Queries Мелиса Васерман Бејкер предупредува дека ова е голем безбедносен ризик, пишува Бестлајф.

„Ставањето јајца во лушпата во микробранова печка може да предизвика нивна експлозија, што може да предизвика сериозни изгореници и повреди.

2. Сурови лути пиперки
Лиза Ричардс, нутриционист и креатор на диетата Кандида, објаснува дека лутите пиперки го добиваат својот зачинет вкус од соединението капсаицин – кое се ослободува ако се сурови во микробранова печка.

Капсаицинот може да ги иритира очите, носот и грлото, што доведува до кашлање и отежнато дишење. Покрај тоа, пареата што се создава со загревање на пиперките во микробранова печка може да предизвика и изгореници на кожата и очите.

3. Преработено месо
Преработеното месо како сланина, колбаси и виршли не треба да се пече во микробранова печка.

„Тие содржат голема количина на конзерванси и нитрати, кои можат да реагираат со микробранова радијација и да произведат штетни соединенија“, вели Васерман Бејкер.

4. Замрзнато месо
Ако сте заборавиле да одмрзнете пакет пилешко за вечера, ставањето во микробранова печка на поставката „одмрзнување“ може да се направи без второ размислување. Но, замрзнатото месо во микробранова бранови може да биде лоша идеја поради неколку причини.

„Микробрановите печки не ја готват храната рамномерно, а замрзнатото месо може да остане делумно замрзнато во некои области, додека другите области стануваат доволно жешки за да го поттикнат растот на бактериите“, објаснува Триста Бест, регистриран диететичар во Balance One Supplements. Бактериите потоа можат да предизвикаат болести предизвикани од храна.

И од перспектива на вкус, „микробрановата замрзнато месо може да резултира и со непријатна текстура, при што некои делови стануваат гумени или цврсти“, додава Бест.

5. Грозје
Не сме сигурни зошто би ставиле грозје во микробранова блендер, но ако имате желба, никогаш не го правете тоа.

„Ставањето грозје во микробранова печка може да биде опасно бидејќи грозјето може да создаде плазма плазма во внатрешноста на микробрановата печка, што може да го оштети апаратот и да создаде потенцијална опасност од пожар“, вели Ричардс.

Како што објаснува Лив сајанс, научниците всушност го проучувале овој феномен и откриле дека се јавува затоа што „микробрановите создаваат „жаришта“ на електромагнетизмот.

6. Вода
Не е невообичаено да ставите шолја вода во микробранова печка ако подготвувате чај или топло чоколадо и не сакате да го користите котелот. Сепак, бидете свесни дека може да се најдете во опасна ситуација.

Кога вообичаено ја загревате водата, откако ќе ја достигне точката на вриење, таа почнува да создава меурчиња, односно водата се претвора во пареа. Но, ако водата што ја загревате ја ставите во контејнер кој е добро застаклен и без гребнатини, а водата нема нечистотии, како филтрирана или дестилирана вода, може да експлодира во микробранова печка.

Имено, тогаш е можно да се загрее водата над точката на вриење без појава на меурчиња. Ако потоа го преместите садот со вода или додадете нешто внатре, врелата вода ќе прска насекаде, пишува Бест лајф.

фото Pixabay

Спонзорирано: