22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАИЗБОР

Задолжително да ги пробате за 1 мај: мајсторите на скарата се колнат во овие ТРИКОВИ СО МЕСО

Подготовката на скарата за 1 мај речиси стана традиција, а советите на искусни скарари може да ви бидат корисни оваа година.

Направете месни дијаконии за кои ќе се зборува со месеци, додека вие како вистински занаетчија чувајте го тајниот трик што сте го користеле.

Мраз или путер
Ако ставите коцка мраз на средината на плескавицата додека ја печете на скара, месото ќе остане сочно, а ќе добиете месо кое никогаш не било повкусно. Подеднакво добар резултат ќе постигнете и со коцка путер.

сок од јаболко
Некои мајстори за скара тврдат дека повремено попрскување на месото со сок од јаболко создава неверојатен вкус и сочност што е незаборавно.

Раширете ја топлината
Голема и честа грешка што се прави при подготовка на скарата е лошата распределба на топлината. Овој проблем можете да го решите со поместување на јагленот така што едната страна од скарата е потопла, па на неа ќе готвите живо месо, а другата страна ќе биде поладна.

Месото ќе го преместите на другата страна кога е речиси готово. Ќе се пече до крај, но нема да изгори,.