Гравче на тавче е традиционално македонско јадење кое може да се најде во сите ресторани ширум светот. Јадењето се служи во традиционални глинени садови. Гравче на тавче се смета за национално јадење на Македонија, а едно од најпознатите е неговото приготвување на тетоски начин.
Состојки:
- 500 гр црвен кромид
- 1 кг грав (тетовац)
- 1 лажица слатка црвена пиперка
- 2 големи лажици концентрат
- 1 феферони
- вода од грав
- 2-3 чешниња лук
- сечкан магдонос по желба
- 200 гр рендан морков
- 1/2 лажичка црвена лута пиперка
- 150 гр сечкана сланина, ребра на парче или суво месо
- малку масло
- малку сол и бибер
Подготовка:
1. Ако не готвите грав или немате време, гравот од конзерва е во ред. Не ја фрлајте водата од гравот бидејќи ќе ви треба наместо спрејот.
2. Подгответе ги потребните состојки
3. Кромидот се сечка, морковот се ренда и се пржи на масло. Посолете малку, а по потреба подоцна.
4. Додадете сланина исечкана на коцки или ако имате ребра или суво месо ќе ги додадете подоцна откако ќе ги сварите посебно.
5. Се додава ситно сечканиот лук, се динста кратко и се додава концентратот, слатката и лутата пиперка. Се динста кратко на тивок оган.
6. Во неа се прелива водата од гравот и се додава сечканиот магдонос.
7. Нежно промешајте го гравот и тргнете го од оган.
8. Префрлете го во садот во кој ќе го печете (има и луфта додека да дојдат можните гости).
9. Се пече во рерна на 200°C непокриено околу 30 минути или додека не се појави лесна кора на гравот.
Послужување:
По печењето оставете малку да се излади. Послужете млако.