Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

Маричиќ: Невладиниот сектор сам ќе одлучи како ќе биде вклучен во преговорите

„Од моите досегашни консултации имам впечаток дека невладините би сакале повеќе да се мониторинг отколку дирекни учесници во преговорите. Тоа е легитимно и ако одиме во таа насока, јас инсистирам и инсистирав тие да го кажат моделот што им е најприфатлив. Владата е отворена за било кој модел“ рече вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ во „Топ тема“ на Телма.

То ј додаде дека ќе се разговара на која основа ќе биде соработката, колку време ќе отстапат невладините и дали ќе може државата да плати за тој труд.

„Тоа се прашања што ќе ги решаваме во од, но нам ни е битно дека во наредните две недели ќе имаме идеја што и како ќе се случува“ рече Маричиќ.