13.8 C
Скопје
30. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЛТУРА

Костадиновска-Стојчевска: Незадоволните од резултатите на конкурсите, да ја искористат жалбената постапка

На денешниот брифинг со новинарите, министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска се осврна на резултатите, како и на реакциите во врска со Годишната програма за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2023 година.

Таа рече дека субјективниот пристап кон толкувањето на целта на конкурсите како да ja девалвира нивната суштина, а тоа е поддршка, а не целосно финансирање на сите пристигнати пријави, над 3 илјади за оваа година. Во тој случај, оцени не би бил доволен ни целиот годишен буџет на Министерството за култура.

„Го имаме предвид фактот дека пазарот е мал и дека има свои правила, но оние што веќе се докажале на пазарот, не треба да го изгубат чувството дека поддршката што ним им е дадена на почетокот на нивните кариери, сега му е потребна и на некој друг“, рече Костадиновска-Стојчевска.

За реакциите во врска со резултатите од конкурсите, министерката за култура рече дека ги разбира и повика секој што е незадоволен, да ја искористи правната можност за жалба.

Во тој контекст, го повика организаторот на „Офф-фест“ да ја искористи жалбената постапка, а не да ја откажува манифестацијата.

По реакциите за проектите во издавачката дејност, рече дека стручната комисија била исправена пред предизвикот да направи квалитетна и коректна селекција со намален буџет. Притоа, посочи многубројни примери на автори кои со години се поддржувани од Министерството за култура за нивните дела, за преводи на нивните книги и за учество на меѓународни маниефестации и саеми.

Министерката информираше дека комисиите поддржале голем број проекти со кои се одбележуваат јубилеите во оваа година, како што се: 120 години од Илинденското востание, Година на Ацо Шопов, 60 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје.

На брифингот со новинарите стана збор и за предлозите што Министерството за култура ги доставило во постапката за изготвување нов закон за даночни олеснувања, со што би се обезбедиле повеќе средства за проекти од културата.

Костадиновска-Стојчевска ги повика и институциите од културата и невладиниот сектор, како и секој уметник одделно, да обрнат внимание на отворените повици за финансирање на културата од Европската Унија, од УНЕСКО и од други меѓународни фондови кои одвојуваат сè повеќе средства за поддршка на културата, особено за земјите од Западен Балкан.