Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМакедонијаТОП ВЕСТИ

(ВИДЕО,ФОТО) Срце ќе ви заплаче: Како изгледа Хотелот Европа, некогашниот сјај на Преспа и Македонија

Хотелот „Европа“ кој се наоѓа во некогашниот популарен туристички комплекс Отешево, кој до пред дваесетина години беше гордост на Преспа и Македонија, со најубав поглед кон езерото, вкусна храна, место каде одмараа странци, а навечер беше централно место за забави пропаѓа во заборав и руина.

Во хотелот имаше забава за сите. Располагаше со голема сала за свадби, куглана, речиси беше изграден и затворениот базен, поседуваше казино, ноќен клуб, шанкови, продавница за накит…

Целата волшебна приказна со хотелот изграден во 1991., завршува некаде во 2005-тата година кога по силно невреме во Преспа се случува пожар и гори дел од овој комплекс, стариот дел наречен како “Хотел Југославија”, каде што имаше одредени оштетувања, но вистинската штета се појавува низ годините што следат кога хотелот е опустошен и руиниран од страна на крадците…

Хотелот неколку пати беше продаван и беше најавувана негова реконструкција, но засега без никакви конкретни чекори.

Дали и колку државата може да направи пресврт во оваа тажна приказна останува да видиме….

Некогашниот луксузен резорт во Преспа сега изгледа вака:

(Фото1)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(Фото)(ФОТО)(Фото)