Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

Костадинов: Процесите не се лесни и чинат рејтинг, но реформата на правосудниот систем треба да е на пиедестал

perokostadinov

Според потпретседателот на СДСМ, Перо Костадинов македонската јавност има добра меморија и памти како било до пред пет години, во меѓувреме што се направило и каде е државата сега. Во гостувањето на ТВ24, тој повтори дека според релевантните извештаи Македонија била прогласена како заробена држава и додаде дека процесите што доведуваат до успех воопшто не се лесни.

-Процесите што се водат не се лесни и тие можат да чинат политички и партиски рејтинг, но тоа се државните цели кои мора да ги оствариме за да подоцна имаме нус-појави кои ќе бидат позитивни и ќе го кренат животниот стандард, ќе доведат до јавна администрација каква што треба, ефикасен правосуден систем, рече Костадинов.

Тој кажа дека државата денеска е членка на НАТО, спроведен е попис, односно направени се работи кои со години претходно не биле направени.

-Денеска слободата и демократијата се на повисоко ниво, дали зборуваме за слобода на граѓаните или медиумите, одговорноста е заедничка и ние имаме одговорност да се обраќаме до јавноста со дела, а не со зборови, кажа потпретседателот на СДСМ.

Според Костадинов, реформата на правосудниот систем треба да биде на пиедестал.

-Луѓето си заминуваат од државата и од нематеријалните фактори и состојби во државата. Јасно е дека во одредени сфери институциите потфрлиле и затоа велам дека тоа нема да бидат лесни процеси, но друга алтернатива немаме. Ако се договориме да имаме други стратешки цели дебатата ќе треба да биде поразлична, истакна Костадинов.