Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarЗдравје

Ова е поштетно отколку што мислиме: Исклучително е важно да имате најмалку 3 оброци во текот на денот

Секој нутриционист и лекар ќе ви каже дека е многу важно редовно да вежбате. Едноставно, тоа би значело дека имаме три оброци секој ден и дека ги конзумираме приближно во исто време.

Колку и да ни изгледа безначајно, прескокнувањето на оброците може да има штетно влијание врз нашето здравје.

Тоа го потврдува и истражувањето спроведено во Америка, кое носи предупредувачки резултати. Имено, студија во која учествувале 24.011 Американци над 40 години покажала дека само еден оброк дневно влијае на поголем ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Проблемот се забележува и кога ги имаме сите три оброци ако се премногу блиску еден до друг. Јазот од 4,5 часа помеѓу оброците носи и поголем ризик од смрт од сите причини.

– Нашето истражување откри дека е поверојатно луѓето кои јадат само еднаш дневно да умрат порано од оние кои јадат неколку пати на ден – рече Јангбо Сан, епидемиолог од Институтот во Тенеси, додавајќи дека се препорачува да се јадат најмалку два или три оброци на ден.

Врската помеѓу пократкиот животен век и нередовните оброци остана дури и откако научниците ги приспособија резултатите за различни фактори на животниот стил како што се консумирање алкохол, пушење, нивоа на физичка активност или квалитетот на исхраната. Приближно 30 проценти од испитаниците редовно јаделе помалку од три оброци на ден.

Слични показатели има и студија чии резултати беа објавени пред четири години. Имено, тим од лекари и истражувачи од неколку американски универзитети направиле анализи на многу помал примерок. Тие анализирале примерок од 6.550 возрасни на возраст од 40 до 75 години кои учествувале во Националното истражување за здравствено и нутриционистичко испитување помеѓу 1988 и 1994 година. Учесниците одговорија на прашање колку често појадуваат. Истражувачите потоа ги анализираа податоците за смртноста до 2011 година – умреа 2.318 учесници во студијата – и се обидоа да најдат врска помеѓу навиките за појадок и смртноста.

Откако ги земале предвид другите фактори на ризик, како што се пушењето или дебелината, истражувачите откриле дека оние кои го прескокнале појадокот имале 19 отсто поголем ризик да умрат од една од овие болести, а веројатноста за смрт од кардиоваскуларни болести е 87 отсто поголема.

Д-р Веи Бао, доцент по епидемиологија на Универзитетот во Ајова и главен автор на трудот, ги брани наодите.

– Многу истражувања покажаа дека прескокнувањето на појадокот е поврзано со поголем ризик од дијабетес, хипертензија и висок холестерол – изјави Бао.