Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Денес им е именден: Какви се тие кои се викаат Јована и кое е значењето на ова име?

Денеска се празнува името и делото на Свети Јован Крстител. Именден празнуваат сите оние кои го носат неговото име- Јован, Јована, Јоана, Јовица, Јанкула…

Името Јована има исти корени со Ивана и Јана, со исти корени и со исто значење, изведени од името Иван женска словенска фотрма од грчкото машко име Јоханес односно Јован и значи „Бог е милостив“.

И навистина, личноста со име Јована е исклучително дарежлива душа која е подготвена да ја даде целата своја љубов, нежност, внимание и искреност, сè додека луѓето околу неа кои ја сакаат се среќни и задоволни, тогаш нејзиното срце е полно и знае дека направила една неверојатно одлична работа затоа што помогнала некому и направила еден момент од нивните животи поубави.

Неколку факти за личностите со име Јована:

-тие се многу паметни, лесно учат и брзо стекнуваат ново знаење, затоа што се интелигентни и високообразовани

-тие се многу „живи“, енергични, оптимистични и секогаш во движење, па не можат да издржат да им биде досадно и многу се сакаат авантури

-жените со име Јована се големи гурмани, сакаат храна и гурманска храна, тие никогаш не држат диета, а најмногу од сè сакаат чоколадо и слатки

-тие се предодредени за големи дела и успеси, тие се многу вредни и добро знаат што сакаат „во животот“, никогаш не се откажуваат и се одлични борци за нивните идеали и цели