Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Изминатото деноноќие произведени 16.632 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 29.12.2022 година произведе 16.632 MWh електрична енергија, со што целосно ги задоволи потребите на домаќинствата и малите потрошувачи.

Во Термоелектраните произведени се 9.942 MWh, а во хидроелектраните и во Ветерниот парк Богданци произведени се 6.690 MWh.

Во изминатото деноноќие преку ЕСМ Продажба набавени се 1.500 MWh електрична енергија. Тоа е електрична енергија наменета за болници, училишта, јавни претпријатија, капацитети од прехранбената индустрија и објекти од виталната инфраструктура во државата.

* Податоците се преземени од Диспечерски извештај на АД ЕСМ за 29.12.2022 година.