Витаминот Д е важен за општото здравје на организмот, а еве кои намирници го содржат.
Витаминот Д, познат и како „витамин на сонцето“, влијае на бројни функции во човечкото тело, игра улога во растот на клетките, го намалува воспалението и ги подобрува невромускулните функции.
Исто така, влијае на расположението, го зајакнува имунитетот и го намалува ризикот од рак на дојка.
Недостатокот на витамин Д е поврзан со дијабетес, кардиоваскуларни болести и остеопороза.
Ако сте постојано уморни и имате чувство дека ве боли „цело тело“, земете крв. Доколку анализите покажат дека покрај суплементите ви недостасува и витамин Д, почнете да јадете храна која е богата со витамин Д. Тоа се риба, говедски црн дроб, млеко од соја, јагула и рибино масло. Нутриционистите истакнуваат дека лососот е вистинската сорта на овој скапоцен витамин, но само оној уловен во диви води.
Храната која го зголемува нивото на витамин Д во крвта се:
печурки, кравјо млеко, сирење, путер, јајца
Препорачаната дневна доза на витамин Д е:
за возраст од 1 до 70 години – 600 IU на ден
над 70 години – 800 IU на ден
Дебелите луѓе се изложени на ризик бидејќи мастите го раствораат витаминот Д, како и трудниците кои исто така се изложени на ризик бидејќи бебињата ја зголемуваат потребата за витамини.