Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Многумина прават голема грешка: Колку често треба да ги менуваме пижамите?

Ако ја носите истата ноќница предолго, може да предизвикате голем број дерматолошки проблеми. Затоа експертите советуваат колку дена се препорачува да се носи

Статистиката покажува дека просечната должина на времето кога жените носат пижами е 17, додека мажите ги перат по 13 дена користење.

Од 2.500 жени кои учествувале во истражувањето, речиси половина од дамите изјавиле дека главната причина поради која не ги менуваат доволно често пижамите е тоа што забораваат колку ноќи ги носеле. Од друга страна, мнозинството мажи изјавиле дека не го перат секоја недела бидејќи „носат што и да е прво“.

Имајќи предвид дека во текот на ноќта се потиме и на тој начин ги отстрануваме мртвите клетки од кожата, пижамите стануваат идеално живеалиште за размножување на бактерии и собирање на вагинални течности, урина и други телесни секрети.

Одговорот на прашањето колку често треба да го миете зависи од повеќе фактори и од нивото на вашата лична хигиена. Технички, внатрешниот дел на пижамите е во контакт со кожата, па можете да го сметате за исто како долната облека. Меѓутоа, ако се истуширате или се бањате пред спиење, пижамите нема да ви бидат толку валкани. Во случај да сте болни, да имате температура или грип, треба да ги миете пижамите секој ден. Истото важи и ако цел ден останете во пижами, носејќи ги во домот наместо во гардероба – велат експертите.