9.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАНАУКА

Дали опстанокот на човештвото е официјално загрозен? Една нова студија покажа: „Бројот на сперматозоиди се намали за 62 проценти“

Израелските научници предводени од професорот Хагаи Левин објавија дека новата анализа покажала дека бројот на сперматозоиди се намалил за 62 отсто од 1973 година, што претставува алармантна и исклучително лоши резултати за мажите.

Професорот Левин, кој предава на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим, рече дека нискиот број на сперматозоиди се смета за показател за здравјето на мажите, а ниските нивоа се поврзани со зголемен ризик од хронични болести, рак на тестисите и пократок животен век.

„Треба да бидеме изненадени и загрижени од ова откритие. Надолниот тренд е многу јасен. Ова е извонредно откритие и чувствувам одговорност да му го донесам на светот. Се чини дека падот се забрзува“, рече Левин, кој ја предводеше студијата. со професорката Шана.Свен од Њујорк.
„Падот од 62 проценти се однесува на бројот на сперматозоиди, што значи број на сперматозоиди присутен во просечна ејакулација.

Концентрацијата на сперматозоиди на милилитар е помала за 52 проценти и е околу 50 милиони. Ова е сè уште многу над лимитот на Светската здравствена организација. но секако е загрижувачки.податоци“, се вели во студијата.

Инаку, Левин објави слична студија во 2017 година, која вклучува податоци од 1973 до 2011 година. Во рамките на оваа студија беше објаснето дека бројот на сперматозоиди кај мажите од Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд е намален за повеќе од 50 проценти.

Новата студија го опфаќа периодот од 1973 до 2018 година, а додадени се уште седум години статистички податоци и има многу поширок географски опфат со оглед на тоа што опфаќа околу 53 земји.

Исто така, Левин истакнува дека плодноста почнува да опаѓа кога концентрацијата на сперматозоидите ќе падне под 40 милиони на милилитар. Со сегашната стапка на опаѓање, тој број би можел да стане глобален просек во рок од една деценија.

„Понатаму, ако ги погледнеме просеците и ако мажите денес имаат просечно 50 милиони сперматозоиди на милилитар, денес има голем број на мажи кои имаат помалку од 40 милиони сперматозоиди. Се соочуваме со сериозен проблем кој ако не се ублажи , може да го загрози опстанокот на човештвото Итно Повикуваме на глобална акција за промовирање на поздрава животна средина за сите видови и намалување на изложеноста и однесувањата кои го загрозуваат нашето репродуктивно здравје“, рече Левин.

Спонзорирано: