4.8 C
Скопје
19. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Кардиолозите апсолутно не дозволуваат пет видови храна: Тие се фатални за срцето

Иако преовладува мислењето дека срцевите заболувања се јавуваат главно кај постарите луѓе, ни помладите не се имуни на овој проблем. Покрај тоа, недостатокот на физичка активност, неправилната исхрана и лошите животни навики може да го зголемат ризикот од разни болести.

Во однос на бројот на одземени животи, кардиоваскуларните болести го заземаат неславното прво место. Затоа експертите предупредуваат која храна може негативно да влијае и да го забрза стареењето на срцето.

Овој вид месо е богат со заситени масти. Овие „лоши“ масти ги има и во друга храна – јајца, павлака, путер и полномасни сирења. Тие можат да влијаат на подигнување на нивото на лошиот холестерол, но и на појава на дебелина и дијабетес.

Печива и брза храна
Производите и брзата храна треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе бидејќи содржат транс масти, големи количини на зачини, шеќер и засилувачи на вкусот. Сето ова има негативно влијание врз здравјето на нашиот организам.

Алкохол
Прекумерното консумирање алкохол е исклучително штетна опција – може да го наруши сонот, да предизвика дехидрација и да го зголеми ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања. Алкохолот може да ги зголеми шансите за згрутчување на крвта и висок крвен притисок.

Прекумерна потрошувачка на кафе и пијалоци кои содржат кофеин
Прекумерното консумирање кафе и пијалоци со кофеин може да го зголеми ризикот од предвремено стареење. Ако испиете повеќе од 1-2 шолји од овој напиток, голема количина кофеин може негативно да влијае на срцето.

Пржено и солено месо
Пржената и пресолената храна може да предизвика дехидрација, зголемен крвен притисок и појава на други кардиоваскуларни заболувања. Затоа не треба да претерувате со оваа храна.