14.8 C
Скопје
4. октомври 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Тупанчески: Јакнењето на етичките вредности кај судиите е гарант за правдата и владеењето на правото во државата.

Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше на тркалезната маса “Превенција и следење на корупцијата во судството“. Во своето обраќање Тупанчески се осврна на состојбите во судството и етичката одговорност на судиите.

,,Правосудството и борбата против корупцијата се дел од клучните точки на Кластерот “Основи” како еден од најважните во процесот на евроинтеграција. Почитувањето на етичките правила и принципи несомнено ќе ја подобри перцепцијата за судството, а во насока на зајакнување на довербата на јавноста. Очекувањата на граѓаните се секој судија да биде пример за судиската независност, објективност, правичност, што ќе ја гарантира правната сигурност и ќе придонесува за достоинствен живот”рече Тупанчески. Со цел за унапредување на независноста на судството, преку низа законски решенија се обезбедени формалните гаранции за судската независност во смисла на: траен мандат, формирање на судскиот совет, посебен судски буџет, соодветно уредена дисциплинска постапка и основи за нејзино поведување, доволно широк опсег на оценување и санкции и слично.

Етичката одговорност е предвидена во Кодексот за судска етика, а неговата содржина и како и улогата на Советодавното тело за судска етика, како и измените во законите кои се однесуваат на одговорноста на судиите, се позитивно оценети во рамки на четвртиот круг на евалуација на ГРЕКО. Позитивно оценети се и новиот Кодекс за етика на судиите и судиите поротници, со кој се воведени јасни етички правила, дополнителните упатства, објаснувања и практични примери дадени во придружен прирачник и воведувањето на задолжителна обука за антикорупциски мерки и етика.

Можеби ќе ве интересира

Тупанчески за А1он: Меѓународен договор не може да се суспендира со закон

M T

Тупанчески: Со Хашката конвенција се олеснува признавањето и извршувањето на пресудите во граѓански и трговски предмети на земјите од Западен Балкан

M T

Тупанчески: Недонесувањето на Законот за работни односи ќе доведе до сериозни импликации на судскиот систем

M T

Тупанчески: Судовите не смеат да ја кријат својата работа од оние во чиј интерес делуваат

M T

Претседателот на Тунис разреши 57 судии поради корупција

M T

Министерот за правда Тупанчески на средба со заменик-претставникот на УНИЦЕФ во земјава

M T