Витаминот Б12 е есенцијална хранлива материја која природно не се произведува во телото, но мора да се добие преку храна или додатоци.
Примарната улога на витаминот Б12 е да создава црвени крвни зрнца и ДНК. Понатаму, игра важна улога во развојот на мозочните и нервните клетки.
Се вели дека ниските нивоа на витамин Б12 предизвикуваат орални проблеми, особено на јазикот. Ова се случува затоа што недостатокот на витамин Б12 предизвикува намалување на производството на црвени крвни зрнца, што резултира со намален проток на кислород до јазикот.
Болен и црвен јазик
Глоситис е воспаление на јазикот што предизвикува оток, црвенило и болка. Глоситис може да доведе до појава на мали испакнатини на јазикот. Оваа состојба се карактеризира со мазен или болен јазик со сјаен изглед. Тешкото воспаление на јазикот може да предизвика оток и црвенило и болка што може да го промени начинот на кој јадете или зборувате.
Афти
Раните исто така може да бидат знак за недостаток на витамин Б12. Ова се мали и болни рани во устата. Тие обично поминуваат сами, но избегнувањето на цитрусно овошје и лути зачини може да помогне. Некои лекови без рецепт може да ја ублажат болката.
Промена на бојата на јазикот и чувство на печење
Друг симптом на недостаток на витамин Б12 е отечен и густ јазик, како и чувство на печење и промена на бојата на јазикот.
Покрај горенаведеното, симптомите на недостаток на витамин Б12 вклучуваат:
* замор
* губење на здивот
* главоболка и вртоглавица
* бледа кожа
* палпитации
* гастроинтестинални проблеми
* тешкотии во концентрацијата
Како да внесете доволна количина на витамин Б12?
Витаминот Б12 можете да го добиете со консумирање говедско, свинско, шунка, пилешко, јагнешко, риба, морски плодови како што се школки и ракови, јајца и млечни производи како млеко, сирење и јогурт. Зајакнатите житарки се исто така добар извор на витамин Б12.