33.8 C
Скопје
4. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис

Државата дели субвенции за поставување фотоволтаици

За сите оние домаќинства кои се заинтересирани на располагање им се ставаат субвенции за набавка и поставување на фотонапонски панели во висина до 62.000 денари по семејство, додавајќи дека многу е поважно да се инсталираат фотонапонски панели наместо соларни панели кои на домаќинствата им обезбедуваат затоплување единствено на водата, соопшти Ненад Коциќ од СДСМ.

Промената на правилникот за обновливи извори на енергија на Министерството за економија се овозможува секој покрив во државата да стане електрана, што во време на светска економска и енергетска криза е многу важно, порача пратеникот на СДСМ, Ненад Коциќ на расправата за ребалансот на Буџетот во собраниската комисија за финансирање и буџет.