Крвта е неопходна за телото бидејќи носи кислород и хранливи материи до органите во телото, па затоа е неопходно да се јаде за да се обезбедат сите хранливи материи потребни за крвта.
Неколку витамини се потребни за крвта да биде здрава, но железото, витаминот Б12 и фолната киселина се клучни.
Железо
Постојат два извора на железо, растителен и животински. Растителни извори на железо се збогатени житарки, грав, леќа, тофу, спанаќ, сушено овошје, сок од сливи и ореви. Кога станува збор за храна од животинско потекло, ги вклучуваме пилешкото, црвеното месо и рибата.
Фолна киселина
Храната богата со фолна киселина вклучува темно зелен лиснат зеленчук, грав, грашок, јаткасти плодови, а овошјето вклучува јагоди, лимони, портокали, банани и дињи.
Витамин Б12
Недостатокот на овој витамин може да предизвика анемија. Најмногу го има во храната од животинско потекло, млекото, пилешкото, мисиркиното месо, рибата и повеќето млечни производи.