10.8 C
Скопје
18. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИКЗДРАВЈЕ

6 промени во организмот кои настануваат кога млечните производи се исфрлаат од исхраната

Млечните производи се богат извор на важни хранливи материи, но се повеќе луѓе развиваат нетолеранција на лактоза. Луѓето кои се нетолерантни на лактоза не произведуваат доволно ензим лактаза одговорен за разградување на лактозата (шеќерот во млекото) на гликоза и галактоза.

Ова значи дека лактозата оди директно во цревата пред да се обработи или апсорбира од телото, што може да предизвика симптоми како надуеност, грчеви, дијареа и гасови.

Повеќето луѓе кои се алергични на лактоза имаат примарна нетолеранција на лактоза, што значи дека во раниот живот, на пример за време на доењето и детството, можеле да ја сварат лактозата, но подоцна дошло до потешкотии по консумирање млечни производи.

Покрај лактозата, голем број луѓе може да бидат чувствителни на млечниот протеин казеин, а секој со алергија на лактоза треба да провери дали има алергија на глутен.

Доколку се сомневате дека сте алергични на млечни производи, препорачливо е да нарачате преглед кај гастроентеролог или алерголог. Елиминациската диета која вклучува исфрлање на сите млечни производи од исхраната во текот на три недели, исто така, може да открие дали постои нетолеранција на лактоза, но таа секогаш мора да се спроведува под надзор на лекар или нутриционист. По три недели, се препорачува да се вратат млечните производи во исхраната една недела и доколку симптомите веднаш се вратат, постои голема веројатност за нетолеранција.

Сепак, треба да се има на ум дека млечните производи содржат важни хранливи материи како што се калциум, протеини и магнезиум и пробиотици во јогуртот. На луѓето кои не се алергични на лактоза дефинитивно им се препорачува да консумираат јајца, јогурт и урда.

Секој што ќе ги исфрли млечните производи од својата исхрана ќе мора да ги надомести овие вредни хранливи материи на други начини. На пример, кељот и слатките компири се добри извори на калциум, јаткастите плодови и зелената соја содржат магнезиум, а киселата зелка е богата со пробиотици.

Доколку постои нетолеранција на лактоза или алергија на млечни производи, најдобро е да престанете да ги консумирате овие производи. Потоа можете да очекувате позитивни промени кои ќе го подобрат квалитетот на вашиот живот и ќе направат да се чувствувате подобро:

1. Веќе нема да страдате од болки во стомакот, надуеност и гасови
Кога телото не може да ја свари лактозата, во цревниот тракт се создаваат киселини и гасови, што може да предизвика абдоминална болка, надуеност и гасови. Кога ќе престанете да консумирате млечни производи, можете да очекувате дека овие проблеми ќе исчезнат.

2. Може да изгубите неколку килограми
Лактозата е шеќер, а шеќерот придонесува за зголемување на телесната тежина. Кога ќе ги исфрлите млечните производи од вашата исхрана, најголемата промена што ќе ја видите е многу помалото консумирање шеќер, што е еден од првите чекори што придонесува за губење на тежината.

3. Вашето варење ќе се врати во нормала
Кога телото не може да ги вари млечните производи, непријатната дијареа е честа бидејќи нетолеранцијата на лактоза ја зголемува количината на вода во цревата кога се консумираат млечни производи. Со избегнување на млечни производи столицата ќе стане нормална. И запекот може да биде симптом на нетолеранција. Тоа не е толку вообичаено како дијареата, но дури и во случај на запек ќе има олеснување бидејќи варењето ќе работи подобро и на тој начин побрзо ќе го елиминира отпадот од телото.

4. Цревата ќе ви биде поздрави
Кај луѓето кои не поднесуваат млечни производи, млекото, сирењето и другите млечни производи со адитиви може да предизвикаат воспаление и абнормалности кај цревните бактерии. Овие вештачки состојки можат да предизвикаат различни чувствителности, како и прекумерен раст на габи и појава на воспалителни процеси во гастроинтестиналниот тракт, што може да предизвика замор, иритација на желудникот и гадење. Елиминирањето на млечните производи може да помогне да се подобри здравјето на цревата и да се обноват здравите бактерии.

5. Кожата ќе ви се разубави
Нашите тела излачуваат отпад и токсини на три начини: преку мокрење, преку столицата и преку порите. Чувствителноста на млечните производи може да се манифестира и на кожата во форма на митесери, акни, осип, па дури и егзема.

6. Ќе има помалку воспаление во телото
Воспалението во телото е сериозен проблем и може да предизвика многу здравствени проблеми, како што е неисправна тироидна жлезда или болки во зглобовите. Елиминирањето на млечните производи може да ја намали појавата на воспаление кај луѓето кои се алергични на нив. Секако, доколку сте загрижени за можно воспаление, а немате нетолеранција на лактоза, постојат и други начини на кои можете да ги намалите.

Додавање на риба и додатоци од рибино масло во вашата исхрана или консумирање повеќе храна богата со омега-3 масни киселини, како што се авокадо, јаткасти плодови и масла, може да помогне да се намали воспалението.

Покрај исхраната богата со антиоксиданси, вежбањето и медитацијата можат да го намалат и воспалението предизвикано од стресот.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Од мали промени во животните навики до зелена трансформација во општеството – „Еко – свест“ и мрежата CEE Bankwatch со студии за поголема свесност околу зачувување на животната средина

M T

Перфекционизмот го попречува напредокот: Еве зошто наглите промени во навиките не се добри

M T

Во Велика Британија по смртта на кралицата следат промени – Од химната до парите

M T

Москва не очекува промени во односите со Велика Британија по изборот на Трас

M T

Венера влегува во Лав, време е за ризични промени: Овенот мора да се чува од безработица, а ракот од ароганцијата

M T

WhatsApp воведува промена која корисниците ја посакуваат со години

M T