Ако почнете да прелистувате тетратки со рецептите на вашите мајки, звучниот наслов – „Чудо од едно јајце“ сигурно ќе ви го привлече вниманието.
Рецептот за едноставна торта се состои од состојки кои обично ги имаме секогаш во кујната и за чија подготовка треба да одвоите малку време.
СОСТОЈКИ:
БИСКВИТ
– 1 јајце
– 1 чаша шеќер
– 1 чаша мелени ореви
– 1 чаша млеко
– пола чаша масло
– 1 чаша брашно
– 1 прашок за пециво
КРЕМ
– 1 пудинг од ванила
– 3 dcl млеко
– 2 лажици шеќер
– 15 dkg путер
ПОДГОТОВКА
1. Јајцето се мати и се додава половина шолја шеќер и се продолжува со мешање или матење со жица додека не се добие густа кремаста текстура. Потоа додадете го млекото и постепено додавајте го остатокот од шеќерот додека мешате. Потоа измешајте го маслото, па со лажица додајте ги оревите и сè се разработува, а на крајот со лажица измешајте го брашното измешано со прашокот за пециво.
2. Подготвената смеса истурете ја во подмачкана и набрашнета тава. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Бисквитот мора да биде сочен, па затоа е важно да не се превари. По 15 минути печење, слободно проверете ја средината на бисквитот со чепкалка за заби. Доколку на чепкалката нема траги од смесата, можете да ја извадите од рерна.
3. Започнете со подготовка на кремот. Земете 1 dcl млеко и во него измешајте пудинг и шеќер, а остатокот од млекото ставете го во тенџере да зоврие. Намалете ја топлината и во зовриеното млеко додадете го подготвениот пудинг со полека мешање. Кога сè ќе зоврие, тргнете го од оган и оставете да се излади, а потоа измешајте го путерот и сè добро изматете со миксер.
4. Во изладениот бисквит додадете крем и посипете со додатокот по ваш избор – рендано чоколадо, мелени бисквити, цимет, мелени ореви…
Доколку не ви се допаѓаат кремовите за пудинг, пред послужување на тортата ставете изматена слатка павлака и повторно посипете со саканиот прелив.
ПРИЈАТНО!