Можеби изгледа како вистинско место за чување јајца, но всушност може да биде опасно по здравјето.
Полни со протеини, витамини и минерали, јајцата се здрава храна која ни дава чувство на ситост и исто така се многу достапни. Но, експертите предупредуваат дека тие никогаш не треба да се чуваат на едно место во фрижидерот, и сигурно прво сте размислувале за тоа кога сте ги купиле. Токму на ова место тие се склони кон расипување и можат да предизвикаат здравствени проблеми.
Јадењето јајца со истечен рок може да доведе до труење со храна или слични болести предизвикани од храна.
Поради оваа причина, важно е да се истакне една вообичаена грешка што сите ја повторуваме кога станува збор за чување јајца во фрижидер.
Многу фрижидери имаат вграден дел за јајца на вратата, но експертите велат дека е погрешно да ги ставите таму. Причината е едноставна; ова е токму делот од фрижидерот што подлежи на постојани промени во температурата, така што јајцата многу брзо ќе се расипат. Нивниот совет е јајцата да се чуваат во главниот дел од фрижидерот, на средната полица каде што температурата обично е рамномерна.
Но, иако сте ги складирале јајцата на вистинското место, експертите предупредуваат дека треба да ја отворите вратата на фрижидерот што е можно помалку за да не се промени температурата. Секој пат кога ќе ја отворите вратата на фрижидерот, температурата во неа ќе се промени, а за да го спречите тоа, експертите советуваат дека треба да ја отворите вратата на фрижидерот, да го земете она што сте го планирале и да ја затворите вратата.
фото Pixabay