Срцевите заболувања се една од водечките причини за смрт во светот.
Една од главните работи кога станува збор за спречување на овие опасни болести е правилната исхрана и избегнувањето на храна што може да му наштети на кардиоваскуларниот систем, советуваат кардиолозите.
Шеќер, колачи
Не само шеќер како таков, туку шеќер во сите негови форми. Слатки, слатки колачи, сето ова треба да се исфрли од употреба.
Кога јадеме ваква храна, нивото на шеќер во крвта брзо се зголемува, а јаглехидратите што ги јадеме се претвораат во маснотии. Како резултат на тоа, имаме дебелина, дијабетес, метаболен синдром и сето тоа го забавува срцето.
Најдобро би било да го замените лебот од бело брашно со она од трици, леќата или други житни култури. Користете тестенини од цели зрна, и најдобро би било да побарате извор на шеќер во овошјето.
Сол
Многу е тешко целосно да се елиминира солта од исхраната, па затоа најдобро е да го ограничите внесот на 6 грама дневно. Солта е исклучително штетна за целиот организам, не само за срцето. Многу болести се предизвикани токму од прекумерно внесување сол.
Алкохол
Кардиолозите овде се експлицитни, алкохолот не треба да се користи повеќе од 3 пати неделно. Најдобро би било да имате чаша до две црвени вина. Во разумни количини, алкохолот не може да го наруши здравјето на срцето.
Транс масти
Сите овие се производи што содржат маргарин, индустриски соли, брза храна, производи од сушено месо. Наместо пржена храна, изберете една печена, варена или варена, за да го зачувате здравјето на вашето срце.