Иако содржи протеини, туната содржи и мала количина жива, која е отровна и опасна за човечкиот живот.
Ако сте еден од луѓето кои претпочитаат лесен оброк од конзервирана туна со ориз, тестенини или салата, имаме лоши вести.
Само една конзерва туна содржи 18,11 микрограми жива, додека дозволениот максимален внес на жива е 1,6 микрограми на килограм телесна тежина неделно! Затоа внимавајте да не консумирате премногу конзервирана туна. Студијата спроведена на Универзитетот Бингамтон во Њујорк, чии резултати беа објавени во списанието „Храна и функција“, предупредува на количината на цинк во конзервирана туна.
„Зголемувањето на пропустливоста на цревата во никој случај не е добро, бидејќи тоа значи дека соединенијата, кои не треба да влезат во крвотокот, можат да стигнат таму. Оваа состојба се нарекува „синдром на истекување на цревата“ и може да предизвика мултиплекс склероза. Во суштина, имунитетот е оштетен поради супстанцијата што организмот ја апсорбира преку пропустливите црева “, објаснува водечкиот научник на студијата, Грецен Малер.
Зголеменото ниво на цинк во телото се манифестира преку повраќање, гадење, губење на свеста и висока температура, а големите количини во телото можат да предизвикаат пад на железото и гликозата.