Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Еве зошто треба да ги исечете гумиците на маските по употреба

„Љубезно ве замолуваме да ги исечете гумените ленти на маските за лице и ракавиците и да ги ставите настрана во предвидениот простор.

Факултетот за ветеринарна медицина во Загреб испрати предупредување во врска со заштитните маски кои станаа неопходен дел од нашето секојдневие.

„Заштитните материјали за еднократна употреба, како што се маски за лице и ракавици, претставуваат опасност за многу диви животни. Од почетокот на пандемијата КОВИД-19 па се до денес, имало бројни случаи на птици, риби, лилјаци, лисици, ежи, ракови и октоподи да се заплеткаат во маската за лице или бришачите на латекс ракавици “, објасни факултетот.

„Заплетувањето може да предизвика акутни и хронични последици. „Акутната смрт се смета за директна смрт со давење или задушување, додека хроничните последици вклучуваат исцрпеност на животните, неможност да се хранат, повреди, инфекција или ампутација, што на крајот може да резултира и со смрт“, велат тие.

„Љубезно ве замолуваме да ги исечете гумените ленти на маските за лице и ракавиците и да ги ставите на одреденото место“, заклучија тие.