Centar.mk – Дознај сѐ!
Centar Бизнис

СДСМ со добра вест: Нова помош за граѓаните и бизнисите преку петти пакет економски мерки вреден 160 милиони евра

Почнува реализацијата на петтиот пакет економски мерки креиран од Владата предводена од СДСМ наменет за граѓаните, за подобрување на ликвидноста на стопанството, за стабилна и развојна македонска економија, кој треба да ги врати стапките на раст меѓу 4 и 5 %, како во времето пред пандемијата.

„Петтиот пакет-мерки, донесен со инклузивен пристап со сите засегнати страни, содржи 29 мерки, во вредност од 160 милиони евра. Мерките се распределени во 4 главни столбови, и тоа: директна финансиска поддршка за компаниите за да се задржат работните места во секторите туризам, занаетчиство, угостителство, транспорт, индустрија за организација на настани; финансиска поддршка за ликвидноста на приватниот сектор преку бескаматни кредити за задржување и зголемување на бројот на работници; креирање поповолно деловно опкружување со системско редефинирање на царинскиот тарифник, намалување на парафискалните давачки, даночно олеснување и одложување кај неколку јавни давачки; и четвртиот столб предвидува директна поддршка за граѓаните“, соопшти СДСМ.

Според партијата, овие мерки ќе ја раздвижат економијата, но и ќе ги сочуваат работните места. За финансиска поддршка на плати за вработените се наменети 1 милијарда и деветстотини и дваесет милиони денари со опфат од речиси 60.000 работници месечно.

„Од почетокот на пандемијата Владата предводена од СДСМ креира и реализира четири пакети навремени и таргетирани економски мерки, со кои 1,2 милијарда евра завршија кај граѓаните и кај компаниите погодени од кризата. Како одговорна партија СДСМ продолжува со вистинска грижа за граѓаните, за работниците, за компаниите, за економијата“, се вели во соопштението.