Многу луѓе не се ни свесни дека лушпите од разно овошје и зеленчук се полни со антиокситанси и други поволни нутриенти кои можат да го подобрат здравјето.
Добар пример за тоа е кромидот. Иако не се јаде, лушпата од кромидот е полна со кверцетин, моќен антиоксиданс кој го регулира крвниот притисок и спречува кардиоваскуларни болести.
Доколку додадете лушпа од кромид во било кој редовен оброк, вклучувајќи супа или чорба, ќе го зајакнете својот оброк со моќен антиоксиданс, но и други нутриенти.
Кромидот е еден од најздравите зеленчуци на планетава и е добро познат по своите силни антибактериски својства.
Кромидот е одличен при одржување рамнотежа на нивото на шеќерот во крвта, запирање на крварењето од носот, но и јакнење на имуниот систем со помош на витаминот Ц.