Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Трамп воведува дополнителни царини за француските производи

Donald Trump/Offical fan page

Администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп планира да воведе дополнителни царини за увозот на француски производи во вредност од околу 2,4 милијарди долари. Ова е одговор на зголемувањето на француските царини за американските технолошки гиганти, како „Гугл“, „Амазон“ и „Фејсбук“.

Како што пренесуваат агенциите, трговските службеници во САД најавиле дека планираните царини ќе опфаќаат широк спектар на производи, од сирењето од марката „Roquefort“ до женските чанти.

Американските власти ги оправдаа предложените мерки со ставот на САД дека новите француски царини за дигиталните производи, кои во некои случаи достигнуваат до 100 проценти, ги дискриминираат американските компании. Стопанската комора на САД ќе прифати коментари на јавноста за предложените мерки до 6 јануари, додека за мерките ќе се расправа следниот ден.