9 C
Скопје
24. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Македонија

Џафери во официјална посета во Казахстан

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, учествува на Четвртиот состанок на претседателите на парламентите на земјите од Евроазија на тема: „Голема Евроазија: Дијалог. Доверба. Партнерство“, што се одржува на 23 и 24 септември 2019 година во Нур-Султан, Република Казахстан.

Во составот на делегацијата е и пратеникот Енес Ибрахим. На Состанокот учествуваат парламентарни делегации од шеесетина земји и 39 претседатели на национални парламенти од Европа и Азија, како и 13 меѓународни парламентарни собранија. Се очекува на крајот од Состанокот да биде усвоен Финален документ со препораки за поблиска соработка меѓу државите и унапредување на дијалогот, довербата и партнерството во регионот.

По завршувањето на овој мултиралатерален форум, на 25 и 26 септември 2019 година, претседателот Џафери ќе оствари официјална посета на Република Казахстан, на покана од претседателот на Мажилисот на Парламентот на Република Казахстан Нурлан Нигматулин.