Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Ќе се делат по 3000 евра за набавка на ново или старо еколошко возило – Владата на Заев им дава шанса на граѓаните со мали примања конечно ќе имаат шанса за нова кола

фото Pixabay

По 3000 евра субвенција ќе биде доделена на заинтересираните граѓани кои би купиле ново или старо возило кое ги исполнува еколошките стандарди,

Според мерката граѓаните кои би го оставиле старото возило и би го исклучиле од употреба, би добиле субвенција од 3000 евра за набавка на ново или возило на старо кое ги исполнува еколошките стандарди.

Ваквата мерка е поздравена од граѓаните, кои ќе можат да го обноват возниот парк, а со ова би помогнале и во заштита на екологијата.

Во изјава за Алсат телевизија, министерот за економија Бектеши рече дека сите кои што имаат возила ЕУРО 2 и 3, ќе ја имаат шансата да се откажат од тие возила и да си купат нови или возила на старо со ЕУРО 5 стандард, а за тоа ќе добијат финансиска поддршка од државата.

Мерката треба да придонесе за подобрување на амбиенталниот воздух и да ја зголеми побарувачката на нови, наместо стари и користени возила.

Неофицијално се размислува и за субвенционирање на граѓаните кои наместо бензин ќе користат плин.