Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Работите одат на подобро: Поевтинува парното за скопјани

Вкупниот трошок за топлинска енергија за потрошувачите на БЕГ се намалува 6 отсто, за потрошувачите на „ЕЛЕМ енергетика“ во општина Гази Баба 13,5 отсто, а во Скопје Север 12 отсто. Од денеска, 1 август, вкупниот трошок за топлинска енергија за потрошувачите на БЕГ, кој воедно е и најголемиот снабдувач на топлинска енергија, се намалува 6 отсто. Тоа значи дека сметката за парно на БЕГ ќе се намали од 150 до 220 денари во зависност од висината на сметката.

Од СДСМ велат на годишно ниво тоа е над 2.000 денари заштеда во секое домаќинство што се грее на парно.

„Кога Владата предовдена од СДСM донесе одлука за намалување на ДДВ за топлинска енергија од 18 на 5 отсто, се овозможи и намалување на вкупните трошоци на потрошувачите на парно од 6 отсто. Оваа одлука овозможува и поголема енергетска ефикасност, односно помала емисија на јагледроден диоксид како дел од мерките од планот за чист воздух“, појаснува СДСМ.