Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Протоколот за НАТО доби зелено светло од Турција и Чешка

фото: Фан страна на фејсбук @zaevzoran

Пратениците од Турција и Чешка вчера го ратификуваа Протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО.

„Големото Народно собрание на Турција го комплетираше процесот на ратификација на Протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО. Како и досега, Турција ќе продолжи да ја поддржува Северна Македонија во евро-атлантскиот процес“, напиша шефот на турската делегација во Парламентарното собрание на НАТО, Осман Ашкин Бак.

Вицепремиерот на Чешка, Јан Хамачек, по ратификацијата изрази убедување дека членството на Северна Македонија во НАТО ќе ја зајакне стабилноста на Балканот и алијансата.

Досега 20 од 29 земји го ратификуваа протоколот за пристапување на Северна Македонија во алијансата.