Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Не запираат успесите на Заев: “Emerging Europe” му додели награда за извонредно достигнување

Главниот извршен директор на Светската банка, Кристалина Георгиева, и двајца актуелни премиери, Алексис Ципрас од Грција и Зоран Заев од Северна Македонија, беа именувани како добитници на наградите за извонредни постигнувања на “Emerging Europe” за 2019 година.

Д-р Георгиева ја доби награда на принцезата Марина Шурдза, додека на Ципрас и Заев заеднички им беше доделена наградата на професорот Гинтер Верхојген.

Наградите ќе бидат доделени на специјална церемонија што ќе се одржи во рамките на состанокот на лидери на Emerging Europe, кој се одржува на 27-28 јуни во Лондон, во седиштето на Европската банка за обнова и развој (ЕБРД). Целата програма ќе се одржи на уште две места: Вестминстерската палата и Геркин.

“Наградите на “Emerging Europe” ја промовираат најдобрата практика и поединци кои ја прифаќаат и ја зајакнуваат соработката, единството, вклученоста, разновидноста и прогресивно размислување”, вели Ендру Вробел, Партнер за основање, “Emerging Europe”.

“Преку нивната работа, д-р Георгиева и премиерите Ципрас и Заев покажаа дека нивната цел е да се обединат и да напредуваат. Како организација која го поврзува светот за да ја обликува иднината на Централна и Југоисточна Европа, ние сме почестени што Европскиот Совет ги препознава извонредните достигнувања на овие три лица “.

По спорот од речиси три деценија и по неколкумесечни често деликатни преговори, Грција и ПЈР Македонија минатото лето потпишаа договор за преименување на Република Македонија како Северна Македонија. По стапувањето во сила на договорот во февруари 2019 година, постојаните претставници во НАТО потпишаа протокол за пристапување на Северна Македонија во НАТО. Г-дин Ципрас го посети Скопје во април 2019 година и стана првиот грчки премиер што го сторил тоа од независноста на Северна Македонија во 1991 година, заклучува “Emerging Europe” во својот текст.