9. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Еве како да го подобрите вкусот и сочноста на месото, рибите и зеленчукот

Вкусот кој го добиваме со ароматизација на месото, рибите и зеленчукот е незаменлив во готвењето.

Со додавање на зачини во намирниците се менува нивниот вкус, секако кон подобро. За вкусот да биде одличен понекогаш е потребно намирниците да стојат во маринада повеќе од еден ден.

Еве со што можете да ароматизирате или маринирате риба, месо и зеленчук.

1. Риба – идеално е да се наполни со ловоров лист и лук. Така се засилува мирисот и се испушта јод од месото, но и самото заливање со бело вино на јадењето му дава специфичен вкус.

2. Телешко месо – мора да отстои барем 3 часа во маслиново масло, така што ќе омекне толку за да добие идеална сочност, а нема да ја промени структурата на месото.

3. Пилешко и мисиркино месо – сигурно ќе ја сочува сочноста ако отстои во маслиново масло во кое сте додале малку сок од лимон или портокал.

4. Зеленчук – се третира со ситно сечкан кромид, лук и домат, маслиново масло и сок од еден лимон. Во маринадата можете да ставите јаболков или вински оцет.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +