Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Вклучен аларм во училиштата по случаите на деца кои се самоповредувале поради интернет игри

Во врска со информациите поврзани со учеството на ученици во игри објавени на глобалната интернет мрежа, кои се окарактеризирани како ризични по нивното здравје и здравјето на луѓето во нивната околина, Министерството за образование и наука информира дека ја следи состојбата и во координација со другите институции презема соодветни активности за утврдување на причините за појавата на случајот во една од општините, како и превенција од евентуална појава на нови случаи преку мултисекторски пристап.

Медиумите деновиве објавија дека четворица основци кои учат во ОУ „Коле Канински“ во Битола се самоповредувале, сечејќи се по рацете, предизвикани од опасните интернет игрите „Момо“ и „Синиот кит“, кои се популарни меѓу младите.

Од Министерството информираат дека основните и средните училишта во земјата добија насоки за понатамошната работа на педагошко-психолошките служби, наставниците, како и за вклучување на родителите и децата во активностите.

,,Информираме дека до училиштата е доставен указ со кој тие се задолжени да го подигнат степенот на внимателност и интеракција со учениците, вклучувајќи и внимателност околу спроведувањето на комуникациите преку интернет, а воедно и зголемена индивидуална комуникација со учениците. Дадена е насока преку групни работилници на оваа тема спроведени од страна на стручната служба во училиштето учениците детално да се информираат за можните ризици од учеството во ваков тип на игри, а воедно и да се интензивира и комуникацијата со семејствата на учениците преку организирање на состаноци и родителски средби, со цел навремено превенирање доколку кај одредени поединци или групи биде забележано однесување кое отстапува од вообичаеното и упатува на индиции за преземање несакани дејствија од страна на учениците кон самите нив, кон нивните соученици, наставници или други вработени во училиштето”, се вели во соопштението.

Во него се додава дека доколку биде забележано невообичаено однесување, иницирано од споменатите видео игри и слични интернет содржини, покрај првичната превенција од страна на училишните служби и задолжително воспоставување комуникација со семејството, училиштата имаат обврска и задолжително да ги информираат надлежните институции на системот.

,,Истовремено, апелираме и до семејствата, односно родителите и старателите на учениците да бидат претпазливи и да посветат внимание на содржините до кои пристапуваат нивните деца на глобалната интернет мрежа за времето додека се дома”, велат од Министерство за образование и наука.

Во тренд…