Centar.mk
КУЈНА

ЈАГНЕШКО ВО РЕРНА: Сочно и вкусно како под сач

Совршен Велигденски ручек за целото семејство…

Следете ги овие чекори и за Велигден ќе добиете сочно и меко јагнешко месо испечено во рерна. Водете сметка дека јагнешкото бара подолго печење.

Состојки:

1,5 кг јагнешко месо
100 мл масло
400 мл бело вино
500 мл вода
1/2 праз
3 средни главици кромид
1 главица лук
2 моркови
1,2 кг компири
сол
пипер
рузмарин
магдонос
бибер
Начин на подготовка:

Јагнешкото прво добро посолете го, а потоа наредете го во тепсија. Потоа додајте компири, праз, лук, моркови и кромид.

Налијте со вода, масло и вино, додајте зачини па сè убаво измешајте.

Печете најмалку два часа во загреана рерна на 200 степени. Првите час време тепсијата покријте ја со фолија.

Можеби ќе ве интересира

Тајна за совршено крцкави компири: едноставен трик што го користат професионалци

ДЕСК

Колку време варениот грав е безбеден за јадење?

ДЕСК

Сода бикарбона – едноставен сојузник за здрава градина и свежи плодови

ДЕСК
error: Соддржината е заштитена.