Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

ЈАГНЕШКО ВО РЕРНА: Сочно и вкусно како под сач

Совршен Велигденски ручек за целото семејство…

Следете ги овие чекори и за Велигден ќе добиете сочно и меко јагнешко месо испечено во рерна. Водете сметка дека јагнешкото бара подолго печење.

Состојки:

1,5 кг јагнешко месо
100 мл масло
400 мл бело вино
500 мл вода
1/2 праз
3 средни главици кромид
1 главица лук
2 моркови
1,2 кг компири
сол
пипер
рузмарин
магдонос
бибер
Начин на подготовка:

Јагнешкото прво добро посолете го, а потоа наредете го во тепсија. Потоа додајте компири, праз, лук, моркови и кромид.

Налијте со вода, масло и вино, додајте зачини па сè убаво измешајте.

Печете најмалку два часа во загреана рерна на 200 степени. Првите час време тепсијата покријте ја со фолија.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +