Поради високата содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Б12 и селен, сардините се многу моќни чувари на здравјето.
Сардините се сметаат за една од најздравите конзервирана храна, а се многу практични за јадење за време на постот.
Една порција сардина од околу 75 грама содржи прибл.
Виното и маслото се дозволени во сабота, недела и за еден празник: Кога се јаде риба за време на велигденскиот пост
191 калории
22,7 грама протеини
10,5 грама масти
8,2 микрограми витамин Б12
48,5 микрограми селен
250 единици витамин Д
451 милиграм фосфор
351 милиграми калциум
4,8 милиграми ниацин
2,7 милиграми железо
365 милиграми калиум
35,9 милиграми магнезиум
0,2 милиграми бакар
1,9 милиграми витамин Е
0,2 милиграми витамин Б6
1,2 милиграми цинк
Тие се богати со Омега 3 масни киселини
Сардините се еден од најдобрите природни извори на есенцијални омега-3 масни киселини во светот.
Тие исто така содржат EPA и DHA, два вида есенцијални масни киселини кои телото ги користи за да го намали воспалението, што резултира со подобрување на здравјето и подобра функција на мозокот.