24. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Како да разликувате вистински мед од лажен? Овие 9 трикови можат да ви помогнат да избегнете грешки

Честопати сме во дилема каде да купиме мед и дали медот што го избравме е вистински, чист и природен. Затоа, ако е можно, подобро е да се најде пчелар и да се купи од него директно.

Многу луѓе можат да ве измамат со вештачки мед кој содржи многу хемиски шеќер, па затоа внимавајте.

Девет трикови со кои можете да откриете дали медот е чист и природен.

Втријте малку мед помеѓу показалецот и палецот додека не се раствори. Дел од медот ќе се апсорбира во кожата бидејќи чистиот мед е добар за кожата. Природниот мед не е леплив. Ако она што го триете е лепливо, тоа значи дека во него има шеќер или вештачки засладувачи.

Ставете неколку капки мед на хартија или хартиена крпа. Чистиот мед нема долго да навлезе во хартијата, бидејќи не содржи вода.

Ставете малку мед во близина на мравките. Пчелите инстинктивно градат кошница на дрвја и меѓу карпи. Тие депонираат мед за да се заштитат од штетници, како што се мравките. Мравките нема да го допрат природниот мед.

Наполнете чаша вода и додадете една кафена лажичка мед. Чистиот мед ќе се згрутчи и ќе се спушти на дното, лажниот мед ќе почне да се топи.

Нанесете мед на парче леб. Природниот мед ќе го стврдне лебот за неколку минути. Вештачкиот мед ќе го навлажне лебот поради содржината на вода.

Вистинскиот мед ќе ви даде чувство на пецкање во устата непосредно пред да го голтнете. Лажниот мед не може да го постигне ова.

Гледајте дали медот се кристализира со текот на времето. Имитираниот мед ќе остане мазен како сируп без разлика колку долго седел, додека вистинскиот мед ќе кристализира.

Натопете го врвот на кибритот во мед и обидете се да го запалите. Природниот мед нема да се меша со палење на кибрит. Лажниот мед има вода во него, па кибритот нема да светне.

Ставете две до три лажички мед во микробранова печка. Топлина на високо ниво. Природниот мед брзо ќе се карамелизира и нема да стане пенлив. Лажниот мед тешко ќе се карамелизира и ќе биде полн со меурчиња.