Поради остатоците од храна и мастите кои завршуваат во одводот во мијалникот, во цевките се акумулира бактерии бидејќи полесно се лепат кога ќе се изладат, па не е чудно што од нив повремено се враќаат непријатни мириси во кујната. .
Овие акумулации може да доведат до затнување на одводот, па затоа е многу важно редовно да се одржува хигиената на мијалникот и одводот.
За ова често се користат „тешки хемикалии“, а наместо да купувате средства, можете да искористите некои од овие трикови кои се покажаа како ефикасни за отпушување на одводите и отстранување на непријатните мириси.
Сол и оцет
Ставете два литра вода да зовријат.
Измешајте 100 мл алкохолен бел оцет и три лажици сол.
Истурете ја смесата од оцет и сол во одводот, а потоа прелијте ја со врела вода по пет секунди.
Сода бикарбона и оцет
Додадете 100 мл оцет во тенџерето во кое претходно сте полиле половина литар вода и оставете да зоврие.
Истурете 100 грама сода бикарбона во одводот.
Прелијте го со мешавина од топла вода и оцет.
Приклучете го одводот со крпа или хартиена крпа и оставете го да отстои преку ноќ.
Следниот ден, само исплакнете со млака вода.
Сол и сода бикарбона
Во тенџере истурете литар вода и ставете го на шпорет додека не зоврие.
Потоа додадете пет лажици сол и пет лажици сода бикарбона и добро измешајте.
Потоа истурете сè во одводот.